Skip to content

Copacabanas Litterära Tisdagsklubb drar igång för säsongen!

12 februari 2012

Vänner.

Denna gång närmar sig CLT barn- och ungdomslitteraturen. I  ett samtal med författarna Gro Dale och Gunnar Ardelius talar vi om vad det innebär att skriva för barn idag, vilka premisser som styr detta skrivande och hur det skiljer sig från att skriva för en vuxen läsekrets. Vad är en barn/ungdomsbok?
Vad får den tillåtelse att vara, och vad är tvärtom förbjudet? Hur ser de normer och outtalade krav som omgärdar dagens nordiska barnlitteratur ut? Vad har blivit möjligt eller kanske till och med påbjudet, som tidigare var omöjligt, och vad har tvärtom blivit omöjligt, som tidigare var påbjudet?

Gro Dale är författare. Hon debuterade 1987 med diktsamlingen Audiens, och har utgivit ett tjugotal poesi-och prosaböcker för vuxna, lika många barnböcker (bland annat Sinna Mann 2003; Den arge i svensk översättning av Lotta Eklund, 2009) och ett antal dramatiska verk, läroböcker för barn med mera. Gro Dale har tilldelats en mängd litterära priser så som NRK Barnetimmens Kristallpris, Bragepriset och Kultur och kyrkodepartementets bilderbokpris för barn- och ungdomslitteratur. Gro Dale är bosatt på ön Tjörne i Vestfold, Norge.

Gunnar Ardelius är författare. Han debuterade 2006 med ungdomsromanen Jag behöver dig mer än jag älskar dig, och jag älskar dig så himla mycket. Boken nominerades till Augustpriset samma år och tilldelades Slangbellan för bästa barn och ungdomsboksdebut. Boken har översatts till bland annat engelska, franska och tyska.  Gunnar Ardelius har sedan dess gett ut ytterligare två ungdomsromaner, När du blundar tittar jag (2007), och Bara kärlek kan krossa ditt hjärta (2010). Med Friheten förde oss hit debuterar Gunnar Ardelius under 2012 som vuxenboksförfattare.

Denna gång håller Kajsa Sundin i kvällen tillsammans med Matilda Roos.

Varmt välkomna till CLT 19.00 tisdag den 21 februari.


Kommentarer inaktiverade.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: